Investovat nemusíte jen do akcií nebo nemovitostí. Zkuste auta!

Investovat nemusíte jen do akcií nebo nemovitostí. Zkuste auta!

Přemýšleli jste o investicích? Pak zvažte investice do aut. Možná mi odpovíte: „Cože? Vždyť se říká, že nová auta ztrácí svoji hodnotu sotva vyjedou z autosalonu. Prý se kvůli ceně vyplatí si kupovat auto zhruba dva roky staré, aby už se ukázaly případné vady a přitom ještě nebylo příliš ojeté.“

Ano, to všechno je pravda, ale současně platí, že investovat do aut se vyplatí. A v době krize jsou tyhle investice dokonce jistější než do akcií. Můžete totiž investovat nejen do veteránů a historicky ceněných vozů, ale i do nových nebo ne tak starých aut, která z dlouhodobého hlediska budou mít sběratelskou hodnotu.

Investice (nejen) do nových aut

I nová nebo relativně nová auta mohou mít svoji investiční hodnotu. Záleží samozřejmě na jejich zůstatkové hodnotě v následujících letech. Ta je individuální podle stavu auta, konkrétní značky i daného modelu. Jedny z nejlepších zůstatkových hodnot mají auta japonské značky Lexus. Je to dané i jejich spolehlivostí.

Dlouhodobě oblíbenými auty, které se vyplatí jako investice, bývají auta od značek Porsche, Ferrari, Mercedes, Rolls Royce, Jaguar a Aston Martin. Z těch, která už jsou dostupná jen jako veteráni je v Česku zájem například o značky Praga nebo Laurin a Klement.

Při investicích do jakýchkoliv aut je tím nejdůležitějším nalézt unikátní, sběratelsky ceněné nebo jinak vzácné automobily. Mohou to být třeba modely, které byly vyrobeny jen v několika desítkách kusů nebo třeba vznikly jako limitované edice u příležitosti kulatých výročí automobilek. 

Investice do starších aut ještě nutně neznamená obrovské výdaje

Pokud nemáte miliony ani statisíce, abyste mohli investovat do luxusních aut nebo drahých veteránů, začněte klidně třeba se Škodou 105 nebo s vozy, u kterých je předpoklad, že se jejich vlastnictví zhodnotí v průběhu dalších let. 

Automobil Škoda 105 se u nás vyráběl v letech 1976 až 1988 a ještě donedávna se kupoval za pár korun. Dnes už opravenou a udržovanou „stopětku“ pořídíte třeba i za desetitisíce korun. Záleží samozřejmě na konkrétním stavu vozu.

Investiční fondy spravující investice do aut

Dokonce už existují i investiční fondy, které spravují investice do sběratelsky nebo jinak ceněných aut. Takových fondů po celém světě zase tolik není, ale z dlouhodobého hlediska je to alternativní investice s možností vyšších výnosů.

Úspěšnost investic do těchto fondů nebo přímo do sběratelských vozů nemusí být navíc jen záležitostí západní a střední Evropy. Po těchto aktivech, sběratelských investicích a prodejích je čím dál větší poptávka i ve východní Evropě a asijských zemích.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů